Ο Σ.Φ. “MONSTERS” με αφορμή το πλάνο της κυβέρνησης για το νέο νόμο κατά της βίας στους αθλητικούς χώρους, κοινοποιεί την επιστολή του προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Ιωαννίδη Γιάννη. Η επιστολή θα μοιραστεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα σταλεί και στο γραφείο του Πρωθυπουργού.Λάρισα 15 Φεβρουαρίου 2008

Κύριε Υφυπουργέ

Εκπροσωπούμε έναν από τους πρώτους συνδέσμους που με ιδιαίτερα συγκαταβατική διάθεση- παρά την προφανή διαφωνία στην καταχρηστική παραχώρηση προσωπικών δεδομένων- συμμορφώθηκε με τα δεδομένα του 41Β και με τη συνέπεια εταιρίας φρόντιζε να στέλνει τυπικά το ογκώδες γραφειοκρατικό του φορτίο στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Αποκτούσαμε έτσι κάθε χρόνο το εκπληκτικό προνόμιο να μαθαίνουμε συνήθως από τις εφημερίδες τις ανανεώσεις της αναγνώρισης του συνδέσμου μας. Τι σήμαινε αυτό για μας; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Ποτέ κανείς δεν είπε την πραγματική αλήθεια στην κοινή γνώμη γι’αυτό το ζήτημα: η ίδια η πολιτεία γύρισε την πλάτη σε αυτό που θέσπισε, την ίδια στιγμή που ένα πλήθος οργανωμένων οπαδών ακολούθησε συγκαταβατικά τα καταχρηστικά της μέτρα.

Όταν κάποια στιγμή όπως ήταν επόμενο υπήρξαν περιστατικά βίας, η πολιτεία σε μια νέα κίνηση εντυπωσιασμού αλλά και ακρότητας στέρησε την πολυτέλεια της εξαγοράς και της αναστολής στους κατηγορούμενους για επεισόδια στα γήπεδα ή στον περιβάλλοντα χώρο. Εδώ ήρθε το δεύτερο μεγάλο ψέμα της εξουσίας που συντήρησε και συντηρεί έναν νόμο βγαλμένο από άλλες εποχές και φανερώνει ρατσιστική αντιμετώπιση απέναντι σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα: κάθε νομικός με τη στοιχειώδη λογική και τυπικές γνώσεις ξέρει ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Κι όμως με δεδομένο αυτό τον καταχρηστικό νόμο δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε άμεση φυλάκιση νέοι άνθρωποι ακόμα και για αστεία παραπτώματα την ίδια στιγμή που η ατιμωρησία βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα της στην κοινή γνώμη για σοβαρές υποθέσεις. Η ρατσιστική αντιμετώπιση- όσο σκληρός κι αν ακούγεται ο χαρακτηρισμός-είναι ξεκάθαρη όταν οι πράξεις που τιμωρούνται με φυλάκιση σύμφωνα με τον νέο αθλητικό νόμο, επιτρέπονται και εγκρίνονται σε πολυδάπανες προεκλογικές συγκεντρώσεις: οι στρατιές των κομμάτων είχαν πάντα την πολυτέλεια να απολαμβάνουν την ασυλία της πολιτείας ακόμα και σε ξεκάθαρους τραμπουκισμούς …


Εκεί όμως τα κρούσματα δεν χρησιμοποιούνται σαν παραδείγματα για να ευτελιστούν οι θεσμοί όπως γίνεται συστηματικά στις περιπτώσεις των συνδέσμων.Εκεί οι προβληματικοί χαρακτήρες και η συγκυριακή εγκληματικότητα είναι ένα φυσιολογικό μέρος των στατιστικών μιας συνηθισμένης κοινωνίας.Στο δικό μας χώρο δεν υπάρχουν ανάλογα δεδομένα: εμείς μπορούμε να στιγματιστούμε συνολικά από οτιδήποτε, μπορούμε να κατηγορηθούμε για όλα τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αναρωτήθηκε κανείς γιατί άραγε οι θεωρητικά προβληματικοί οπαδοί των οργανωμένων συνδέσμων έχουν σεβαστεί αμέτρητα ευρωπαϊκά γήπεδα και αντιπάλους στις μεγάλες διοργανώσεις της UEFA; Γιατί μας έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα του διαλόγου από την πολιτεία; Γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνήθως υποβαθμίζουν τις πρωτοβουλίες μας; Γιατί η πολιτεία ετοιμάζεται ξανά να οργιάσει πάνω στο σύνταγμα καταλύοντας θεσμούς που κατοχυρώνονται από αυτό; Πότε επιτέλους θα σταματήσετε τα τεχνάσματα,( όπως τώρα οι Λέσχες Φίλων), που ρίχνουν στάχτη στα μάτια τις κοινής γνώμης; Πότε θα αφήσετε το πεδίο σε ανθρώπους που γνωρίζουν το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και του οπαδισμού να συνεργαστούν μαζί μας για να αναζητήσουμε αληθινούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων;

Δυστυχώς για όλους μας άνθρωποι του μεγάρου μουσικής, που δεν έχουν περπατήσει τα ελληνικά γήπεδα και τα χάλια τους , δεν μπορούν να αγαπούν ακαδημαϊκά έναν ξένο γι’αυτούς χώρο και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να βοηθήσουν τον χώρο αυτό. Δυστυχώς άνθρωποι που φαντασιώνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο σαν ένα ελκυστικό προϊόν που οι οργανωμένοι το στερούν από χιλιάδες οικογένειες που περιμένουν στη γωνία την πολυπόθητη κάθαρση, ζουν απομονωμένοι στο φιλντισένιο πύργο τους και δεν πρόκειται να προσεγγίσουν την πραγματικότητα ούτε σε δύο αιώνες. Αυτή η απίθανη απόσταση από το αληθινό έχει προετοιμάσει αυτή τη φορά ένα πλάνο επικίνδυνο στη σύλληψή του αλλά και αδύνατο να πραγματοποιηθεί στην πράξη για πολλές παραμέτρους του.

Περιλαμβάνει περιορισμούς αναφαίρετων προσωπικών δικαιωμάτων που θεωρούνται αυτονόητα για κάθε δημοκρατική χώρα. Καταργεί μέτρα που αποτελούν ευαγγέλιο για κάθε προηγμένη ποδοσφαιρικά χώρα που έχει επιλύσει σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα βίας, όπως οι οργανωμένες μετακινήσεις και η ξεχωριστή εξέδρα φιλοξενούμενων οπαδών. Εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για αγώνες που θα γίνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι η προσβολή αυτονόητων ελευθεριών όπως η επιλογή της συγκεκριμένης εξέδρας και το δικαίωμα ίδρυσης συλλόγου. Αν νικήσει για μία φορά ακόμα ο αυταρχικός κανόνας της σιωπής της εξουσίας τότε θα έχουμε μπει σε ένα πολύ σκοτεινό και περίεργο μονοπάτι. Αν λοιπόν μας έχετε ήδη δικάσει και καταδικάσει ερήμην και επιμένετε να μας τιμωρείτε με ένα παράνομο νόμο, δεν έχουμε πια άλλη επιλογή. Είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε από όλη την αχαρτογράφητη κοινότητα των οργανωμένων οπαδών αλλά και ανοιχτόμυαλων φιλάθλων να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό όπλο που έχουμε και φαίνεται να σας ενδιαφέρει από τη ζωή μας και την υπόστασή μας: την ψήφο μας. Κύριε Ιωαννίδη διακόψτε τον διακοσμητικό σας ρόλο δίπλα σε ανθρώπους ξένους στο χώρο και ξεκινήστε επιτέλους ένα διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και θιγόμενους. Είναι η ελάχιστη και ταυτόχρονα η απαραίτητη ένδειξη αληθινής καλής διάθεσης που περιμένουμε από την πολιτεία εδώ και χρόνια.